2017. augusztus 23., szerda

Fésülködő

Amikor azt olvastam Erzsike levelében, hogy a Völgy utcában nézhetem meg a "delikvenst" kicsit elkezdett dobogni a szívem. Akkor volt két hónapja, hogy elköltöztünk a Völgy utcából és én olyan " ragaszkodó" típus vagyok :(  , azt hittem lelki megrázkódtatásban lesz részem, ha elmegyek a ház elótt, amiben már nem én lakok, de a kezem munkája ott van mindenen......
Na, ennyit a lelkizésről!!!   Teljesen jól viseltem, sőt már azóta többször is visszamentem, mivel a kedves kis fiatal család, aki ott lakik mindig értesít, ha véletlenül még oda megy egy-két küldemény!
Visszatérve a tükörre : egy felújítás alatt lévő rég nem lakott házban volt egy régen csodálatosnak mondott hálószoba bútor. A Copf stílusjegyeit próbáltam felfedezni rajta, amik nagyon hiányos állapotban voltak. Erzsike a lányának szánta a tükröt, teljes titoktartás mellett, meglepetés ajándék :)
Ezért nem tudtuk megkérdezni milyenre szeretné a designet.
Mivel rám volt bízva, úgy döntöttem próbálom az eredeti szép világos színét visszaadni.

 A szú nyomai elég sok helyen ott voltak....
 Az eltört fogantyúkat eltávolítottam
 Kitapaszoltam a lyukakat
 Sajnos hiányos volt rajta a diszítés

A kemény takarítás után ki lett cserélve a hátulsó lapja, valamint a lábai helyre lettek állítva.
aztán következett a tapaszolás, majd csiszolás, alapozás.
A tükör nagyon nehéz volt. Nem is értettem miért, mert a nagysága nem indokolta a súlyát. aztán amikor szétszedtem rájöttem, hogy nagyon vastag metszett üveg volt benne. Sajnos cserélni kellett, mert az évek vas foga megette.




A keretet össze kellett ragasztani. Hiányosságait pótolni.
 Az évek folyamán lerakódott por, ami bejutott a tükör és a keret közé.



A teteje jelentett még nagy kihívást!! :)  Az összes festék el lett távolítva hőlégfuvóval, majd többszörös csiszolás után úgy döntöttem nem festem , hanem próbálom meghagyni a szép fa erezetét , ezért lazúroztam.



Az volt a koncepció , hogy  egy szép világos antikolt tükröt varázsoljak belőle, ezért az AS Old Ochre szín mellett döntöttem. A csodás díszítő elemeket és faragványokat barna waxal emeltem ki, sőt a tetején lévő lazúrt is átwaxoltam .
Mivel az eredeti fogantyúkat nem tudtam visszarakni , ezért újakat , stílusában hasonlót tettem rá.
A belső fiókokat és az ajtók belső felét csipkemintával diszítettem.












Hosszú hetek munkája, de azt hiszem megérte. Már csak abban reménykedek , hogy az új tulajdonosának tetszeni fog és olyan szeretettel fogja használni, mint , amilyennel készítettem. 
Nagyon örülök, hogy ismét egy családi örökséget tudtam megmenteni.