2014. augusztus 27., szerda

Fotel

A Papi örökölt egy fotelt évekkel ezelőtt, ami végigkísérte azóta az életünket, költözésünket. Megjárt már minden szobát, házat. Egyszer át akartam húzatni, mert már kopott volt a kárpitja, de lemondtam róla. Férjem szerint abból az árból négy új fotelt tudtam volna venni ! :) De hát az nem ugyanaz :( Én ragaszkodok a régi dolgaimhoz, és beteges régiséggyűjtő vagyok.
   Tehát most eljött az én időm! Mivel az említett Annie Sloan krétafestékkel kárpitot is lehet festeni , mert láttam róla egy-két videót.
Kihasználtam a forró napsütést és a szabadságomat és nekifogtam.
Mondanom sem kell: NAGYON JÓ LETT!!!

Nem sok hozzáfűznivalóm van. A kárpitot Annie Sloan Chalk Paint Country grey színnel festettem. 


Először felhigítva, majd egyre vastagabban. A fotel fáját Old white színnel kentem le és persze koptattam



Majd clear waxal átkentem vékonyan az egészet. Olyan hatása van a kárpitnak, mintha kicsit bőr...vagy gumi...vagy nem is tudom mire hasonlítani.

De teljesen jó, nem kopik, nem fogja a ruhát, ha ráülünk. És ami a legjobb, hogy egy két képet már mutattam róla , aminek következtében megkeresett egy nagyon kedves régi barátnőm, hogy neki van ugyanilyen két fotelja , amit szívesen nekem ad. Hát most már itt vannak itthon. Óriási a feledatom, mert nem tudom milyenek  legyenek. Nem tudok dönteni :) Hiába, mérleg vagyok :) Különben is ha hiszitek, ha nem a tervezéssel sokkal több idő elmegy mint a kivitelezéssel ) , de ez mind, mind nagyon kellemes időtöltés!


Tálaló


Vettem egy öreg félig szétesett tálalót, amit átfesteni szándékoztam. Miután találtam egy tuti "bútorfestős" csoportot, ahol megismerkedtem egy szuper krétafestékkel - alig vártam, hogy hozzájussak az első dobozhoz. Hetekig állt a szekrény mig végre nekiláttam: jól átsikáltam, megszabadítottam minden kosztól, aztán életem párja nekiállt és kijavítgatta, ahol lehetett.
Kicsit a méretétől féltem, mert túl nagy helyet foglal a teraszon.....de annyi minden elfér benne!


Letakarítva, javítgatva már így nézett ki.





Ennyire szétszedtük, mert az alját ki kellett cserélni







Bizony volt benne egy-két cserére érett darab


Aztán az egész belsejét lekentem lazúrral. Attól teljesen felfrissült, elveszítette a kellemetlen szagát .


A fiókokat is.....
 Majd elkezdtem festeni...és láss csodát : rózsaszín árnyalatok kezdtek megjelenni  az összeeresztéseknél, sarkaknál.....végig....

És hiába festettem át kétszer....majd háromszor.... a rózsaszín nem tágított, nem tudtam eltüntetni. Rájöttem, hogy az enyv, illetve ragasztó, amit valamikor használtak az asztalos mesterek ilyen reakciót vált ki , ha vizes bázisú festékkel festjük.




Visszacsiszoltam az éleket, ahogyan szerettem volna, eredetileg is. Egy csodás shabby chic szekrény volt az álmom.....
....amit kénytelen voltam egy kis romantikus virágmintával feldobni, ahhoz, hogy a rózsaszín csíkok ne legyenek annyira feltűnőek.

Csiszolás után dark waxal emeltem ki a sarkokat, de azon is átütött a ragasztó.


Nem engedhettem, hogy legyőzzön a régi ragasztó, ezért minden beleadtam a díszítésbe.



A fogantyúk még hiányoznak a tálaló felső feléről, mert sajnos az eredetiek már rosszak voltak és még nem találtam meg az igazit, amivel helyettesíteni tudnám őket.






Ilyen lett. Még van rajta egy-két alakítani való....de jó munkához idő kell! Majd akkor mutatom legközelebb, ha már teljes lesz az összkép a teraszon :)


Pár hónap után már fogantyúk is kerültek rá :)





Zita