2017. október 4., szerda

Könyvtár

Sok -sok évvel ezelőtt, amikor legelőször ellátogattunk a Festetics kastélyba Keszthelyen, életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor a könyvtárba beléptem. Leírhatatlan az az érzés, amit a kifogástalanul sorba rendezett több ezer csodás kötet látványa okozott. Természetesen az elegáns faborítás, az üveges polcok, a galéria... ez mind mind együtt jelentette nekem A KÖNYVTÁR kifejezést. Azóta jártam már több híres kastélyban Ausztriában, Németországban, Romániában, láttam gyönyörű könyvtárakat, de az első élmény az az igazi.
Tavaly ősszel, amikor kinéztük az új házunkat és első alkalommal végigjártuk, felsoroltuk a helyiségeket, hogy ide ez...meg ide ez lesz.- már akkor kijelentettük, hogy : ide meg a könyvtár!!!!
Nincs több ezer kötetünk, de ahhoz a pár százhoz még hozzá adódott a Judit ( volt tulajdonos) pár száza, meg még amit Zsuzsa és Dóri ( barátaink) hoztak hozzánk helyszűke miatt :D .
Így történt, hogy majdnem egy évig a garázsban tároltuk őket, mert nem volt kész a KÖNYVTÁR.
A kinevezett szoba valamikor konyhaként funkcionált, kb. 14 m2 alapterületen, 150 cm magasban kicsempézve, padlója hideg burkolat és körös körül ajtó és ablak.







Nehéz dió!!!
Van egy bejárata a tornácról, mellette egy ablak, jobbra nyílik a Papaszobája, balra a mi hálónk, szemben egyik ajtó rejti az egyik fürdőszobát a másik ajtó pedig a mosókonyhát.
Tehát eléggé átjáró-ház, de mást mit lehet vele csinálni, mint berendezni könyvtárnak?
Egész évben készült a projekt. Terveztünk, elvetettük, újraterveztünk , újra elvetettük!
A Pinterest  látogatása az ötletelés miatt elmaradhatatlan volt a mindennapjainkból.
Rajzolgattam, asztalosokat kerestem, árajánlatokat kértünk fa anyagokról, tehát sokat foglalkoztunk a témával.
Egyik augusztusi délután átmentem a szomszédban lévő használt bútor boltba, ahol találtam három szekrényt, ami megfelelt az elképzelésemnek. Igaz nem kimondottan könyves szekrények, hanem inkább talán tálalók, de üveges osztott ajtójuk van, ugyanolyan a stílusuk és pont a méretük is megfelelő! Azonnal beleszerettem és máris tudtam hogy fog kinézni a hőn áhitott könyves szobánk.


Ezeket a fotókat még a boltban készítettem. Aztán hazavittük, a fiúk szétszedték én lefestettem, majd összerakták és bevitték :)  Na, nem ilyen hamar és egyszerűen ment a dolog, készen lett.
Előtte persze plafont és falat kellett festeni,



 radiátort áthelyezni az ablak alá, eltüntetni a csempét a falról és a padlóról, stukkót ragasztani, polctartót felfúrni.....rengeteg munka!!!



Miután az ajtók és falak le lettek festve ugyanarra az avokádó zöldre, le lett rakva a laminált padló, az oldalcsempe pedig téglamintás tapétával lett eltűntetve.A polcok a helyükre kerültek rengeteg fúrás után.
Végre bekerültek a szekrények és elkezdődött a pakolás



És ilyen lett! Nekünk nagyon tetszik. 





Nyugalom sziget. Kell még egy-két simítás és nappali fotók se ártanak, de pótolni fogom!!