2015. december 23., szerda

Kincs egy iskolában

Mostanában elég sokat járok iskolába. Na, nem tanulni, abból már kinőttem, habár....jó pap is holtig tanul!. Nekem is van még bőven tanulni valóm, de nem egy általános iskolában.
Tanintézeteink manapság modern bútorokkal vannak berendezve- jó esetben! Mert van olyan is , még a régi rendszer padjai,és asztalai   éktelenkednek. És akad köztük "őskori" lelet is, amit én azonnal kiszúrok! Hát találtam egy csodálatos szekrényt, ami eléggé lelakott állapotban volt. Hiányoztak belőle darabok, és mivel szeretem nézni a Helyszínelőket, ezért jó vagyok nyomolvasásból :)  Tehát arra utaló nyomokat találtam a szekrényben, hogy valószínű a  technika szertár bútora lehetett valamikor, mert tele volt rozsdás szögekkel, csavarokkal, rengeteg rozsdaporral.
Igéretet tettem az iskola igazgatójának, hogy a nyár folyamán "kihozok belőle valamit". Ez így is történt.
Sajnos egyedül nem ment. Szükségem volt a férjem hozzáértő segítségére, ahhoz , hogy az ajtók működjenek és a polcok a helyükre kerüljenek.
Megoldotta, majd rajtam volt a sor!

Hát valahogy így nézett ki.


Miután ki lett javítva gipszből 3d mintákat raktam rá
 az alsó lenyíló ajtóra egy nagyobb minta került.
 A sok-sok szeg helye fagittel lett tömítve.

 Első réteg festés után így festett.


 A belső fele acélszürkére lett festve



 A mintákat barna waxal antikoltam,


 A belső felét stencillel diszítettem.





Nagyon örülök, hogy megmentettem az enyészettől egy csodás régi darabot, ami most az iskola legfőbb helyén díszeleghet. Persze kellett hozzá az igazgatónő beleegyezése, támogatása. Köszönöm szépen. :) 

Judó konyhája

Van aki házat vesz, van aki házat elad. Van aki új bútort vesz van aki régit. És van aki eladja a házat és megtartja a régi bútort. A szóban forgó konyhaszekrény aránylag újnak mondható, zöld színű bútorlapból készült.
Juditnak régi vágya volt egy fehér- bézs- rózsás romantikus konyha. Itt volt a megfelelő alkalom, hogy ezt megvalósítsa. Így magával vihet egy darabot a szülei házából. Persze más generáció, más ízlés. Ezért volt szükség rám, hogy kicsit átalakítsam , olyan konyhát varázsoljak belőle, ami megfelel és szépen beilleszkedik egy fiatalos pesti lakásba. Nagyon sok beszélgetés előzte meg a bútor festést. Rengeteget egyeztettünk, mintákat próbálgattunk, ötleteket gyűjtögettünk. Miközben kitárgyaltuk az élet nagy dolgait.... :)  született egy döntés.
Így kezdődött:


Első lépésként az üvegeket maszkoltam, majd fehérre festettem az egészet.
Mivel az alap szín zöld volt, nem tudtam koptatni, mert nem nézett volna jól ki a zöld színű kopás.

Ezért a kopásokat festettem. Majd az ajtó betéteket is sötétbarnára színeztem, hogy visszacsiszolásnál szép legyen az eredmény.








A barnára bézs szín következett, kevés fehérrel foltozva.
Az ajtók sarkaiba finom csipkeminta került.

A fő helyre meg a hőn áhított rózsaszín rózsacsokor.








 Lakkoztam a végén, vízbázisú lakkal, hogy ellenállóvá tegyem az igénybevételnek.


Vidám , fiatalos, romantikus, fehér, bézs, kopott.....minden, amit szeretett volna Judit.
Remélem nemsokára bekerül a felújított konyhájába, hogy minél hamarabb élvezni tudja romantikáját.


Új otthon régi bútorokkal

Új otthon régi bútorokkal
A nyár elég mozgalmasan telt. Kevés pihenés, sok munka. Meleg....meleg....munka. De amikor a munka gyümölcsét ízlelgetem, elfelejtem a munkát.
Éva új házba költözött. Végre megvalósíthatta álmát. Kertes ház, kutya, szerető férj. A ház, ahová költöztek tele volt 60-as évek bútoraival, amit kár lett volna kidobni. Mai napig sokkal jobb fából faragták mint a mai darabokat. De el kell felejteni a nyomasztó sötét színeket! Éva egy vidám , színes teremtés, fiatal anya , nagymama és feleség :) . Csak vidám, kellemes színű bútorokkal rendezheti be új otthonát. A régi narancssárga mánia már a múlté :) . Világos falak, világos bútorok, vidám kiegészítők.
Most megmutatom pár képben, hogy mit tudtunk kihozni az örökölt anyagból.
Ezek voltak a bútorok egymásra halmozva, helyszűke miatt a költözködés kellős közepén.
Megbeszéltük Évivel, hogy a ruhás szekrényekre nagy szükség van- valahová pakolni kell. De , ha túl sokat bezsúfolunk egy szobába, akkor nagyon gardrob jellege lesz.
Igaz, sokunk vágya, hogy olyan gardrobunk legyen mint Carrie Bradshawnak....de nem mindenkinek jut egy  Mr. BIG, aki ezt megvalósítja. :)   Ezért marad a saját tervezésű és kivitelezésű, esetenként örökölt és festett ruhásszekrény.






Ez az a kombinált szekrény, amit sajnáltam volna helyszűke miatt egy tv előnyére kint hagyni a garázsban. Ezért azt találtam ki, hogy leveszem a lenyíló valamikor bárszekrénynek mondott rész ajtaját és az pontosan meg fog felelni egy tv táróló helynek :). Hála istennek beleegyeztek. Így ebből lett a romantikus rózsás hálószoba szekrény, háziasszonyom régi álma .



Öreg fehér színt kapott a szekrény, enyhén visszakoptatva, majd a polcos tele ajtó aljára egy nagyobb méretű rózsa került decoupage papírból. Sajnos nem találok olyan képet, amelyen be van fejezve és az árnyalt rész egy 3d csipkemintával van lezárva. 



A másik kombinált szekrény enyhén bézs színt kapott. Ajtóira 3d motívumok kerültek.

Az üveges rész belső felére rácsos stencilminta került.

 Mellé egy ugyanolyan ruhásszekrény került a nappaliba.





Egy fehér ikeás komódot kellett romantizálni a hálószobába, ahová még egy fenyő ágyat és két éjjeliszekrényt festettem tört fehérre.



Itt már körül vannak árnyalva a  romantikus rózsák.
 A másik ruhás szekrény az előszobába került. Háziasszonyom kérésére: valami szép zöld legyen!:)






A fehér cipősszekrény ugyanolyan színt és mintát kapott mivel mellette a helye!

 A kedvencem egy kis üveges komód, ami véletlenül került elő a fészerből.



                                                               És ilyen lett!

Aztán volt még egy karos pad, amit a konyha színeihez kellett alakítani.



Valamint egy régi kulcstartó is át lett festve.

A következő fali kép egy régi , tömény narancssárga ( olyan sivatagot ábrázoló) kép volt. Ez került "áttervezésre" és ez lett belőle. 









Évi szeretett volna a mosdó és fürdő ajtóra táblát . Egyik este, mikor nagyon ráértem készítettem. Monogramosat. Azonban amikor megmutattam mi készült, annyira megtetszett neki, hogy a háló falára szerette volna tenni. Hoppá! Gyorsan megoldást kellett keresnem, mivel ezek a táblák túl kicsik , ahhoz, hogy falra kerüljenek. Elővettem egy régi képkeretet és összehoztam egy másik fali képet.

                                   Az angyalkák mindenhol ott vannak. Éva kedvencei.

itt már keretbe próbálva......









Még készül majd pár kiegészítő. Csak idő kérdése. Addig is csak azt remélem, hogy az egész család jól érzi magát az új környezetben. Én nagyon örülök, hogy adhattam kicsit magamból a mindennapjaik színesebbé tételéhez.